Buat Renungan

Saturday, September 26, 2009

Resepi Kuey Teow

Kuey Teow


Bahan-bahan ( satu kilo )

  • 350 tepung gandum
  • 150gm tepung beras
  • 1 biji putih telor
  • 200 ml air
  • tepung ubi secukupnya
  • minyak secukupnya
  • air untuk merebus
  • garam secukupnya

Cara-cara


Kteow-bahan
1. Satukan kedua2 jenis tepung,putih telor dan air ke dalam mangkok adunan dan uli doh. Kemudian jerang air dalam periuk dan setelah air mendidih, masukkan sedikit minyak masak ke dalamnya)



Kteow-letak_minyak
2. Setelah adunan siap, masak air dan letakkan sedikit minyak dan biarkan mendidih





Kteow-masuk_dlm_mesin_pasta
3. Ambil sedikit adunan dan masukkan ke dalam mesin pasta pada no1 dan putar (makin banyak tepung maka akan lebih panjang kuey teownya)




Kteow-spin_nipis
4. Putar adunan sehingga tepung nampak rata dan tukar tahap nipisnya dengan no besar (saya buat sehingga no4 atau no5)




Kteow-taburtepung
5. Setelah nipis taburkan tepung ubi ke atas adunan supaya tidak melekat dan lakukan sehingga semua aduna habis diputar nipis




Kteow-potong
6. Setelah semua adunan nipis, masukkan ke dalam pemotong mesin pasta yang bergigi besar (biasanya ada 2 saja - untuk mee dan untuk kuey teow)




Kteow-jgn_melekat
7. Terus memotong sehingga adunan habis





Kteow-rebus
8. Setelah air mendidih, rebus kuey teow sedikit2 atau muat tapisan-periuk)





Kteow-timbul
9. Rebus sebentar sahaja atau sehingga kuey teow timbul - angkat dan toskan





Kteow-tos-minyak
10. Letakkan kuey teow yang telah ditoskan ke dalam dulang/loyang dan tuangkan sedikit minyak dan gaul rata (buat semasa kuey teow sedang panas. Jika tidak kuew teow akan melekat antara satu dengan lain)



Kteow-sejukkan
11. Ulang proses tersebut sehingga kesemuanya habis dan sejukkan kuey teow sebelum disimpan atau digunakan


0 comments:

Post a Comment

Dari Mana Tu...

About This Blog

Followers

PENAFIAN / DISCLAIMER

  © Blogger template PingooIgloo by Ourblogtemplates.com 2009

Back to TOP